ההרכב המוזיקלי "וכל הסוד", צילום: יח"צ

"אני שומע כל הזמן בראש שלי שירים – מילים ומנגינות"

מיכאל אשכנזי מגלה כיצד ההרכב המוזיקלי הייחודי שיזם "וכל הסוד", שהאלבום והמופע שלו מאגדים 10 שירי רוק בועטים לצד בלדות רוק מרגשות, התחיל ממסרים שהוא מקבל בדמות שירים עם מילים ולחנים

להקת "וכל הסוד" היא הרכב מוזיקלי על טהרת הרוק, שהוקמה לפני כשנה על-ידי מיכאל אשכנזי, הכותב והמלחין של כל שירי הלהקה שגם מספר סיפורים בהופעות של ההרכב המוזיקלי. יחד עם המפיק והמעבד המוזיקלי המוערך נדב ביטון החלו חברי הלהקה לעבוד על אלבום בכורה וגיבשו הרכב מוזיקלי מנצח הכולל שישה נגנים מקצועיים: דוד ביטון – גיטרות – חשמלית, אקוסטית, ספרדית וקלאסית, ערן חיו – תופים, ניצן עין הבר – כלי נשיפה – סקספון, חליל צד וחליל ערבי, רן קאפמן – גיטרה בס, שלום מור – עוד ועדי מאירי –  חצוצרה, ושני סולנים: ארז ביטון ולינור עין גדי המנגנת בחליל צד. מנדי ותולי ליפסקר – טכנאי אולפן ושירה ושרון זייד – מנהל אולפן – מיקס תופים, מיקס ומאסטרינג.

הפרויקט "וכל הסוד" מאגד עשרה שירי רוק בועטים לצד בלדות רוק מרגשות. השירים עוסקים בנושאים כמו: החיים, הרהורים, זוגיות, יחסים, אהבה, אמונה, תקווה וחזון. עד כה יצאו לתחנות הרדיו חמישה שירים מהאלבום והשיר השישי בדרך. "אדם לבד" נכתב בהשראת מלחמת לבנון הראשונה, במהלכה מיכאל היה בחור צעיר אחרי שירות צבאי שסחב שאלות, התמודדויות וקשיים. הוא החליט לטייל מסביב לעולם, פגש אנשים פשוטים ושימח ילדים בשכונות עוני וכך הגיע לתובנה שלפיה אין לאן לברוח עוד מעצמך –  אלא להישיר מבט לעולם ולהיאחז באמונה. ולחפש תשובות בשורשיך.

הסינגל השני "פאב מזרח תיכון" מתכתב עם התקופה הנוכחית של תחושת כאוס וחוסר הנהגה ומעביר ביקורת על התפוררות ההנהגה בימינו לצד מסר חברתי חשוב, הקורא לחזור לערכים עליהם גדלנו: הנהגה מאחדת, כבוד לזולת, חינוך לסבלנות וקבלת האחר.

הסינגל "צוות אנו עולים לעמדת תצפית" מספר את סיפורי הקרבות והגבורה ברמת הגולן במלחמות ישראל. עבור אשכנזי זהו שיר המתמצת את מכלול הקשרים הרגשיים שהוא חווה אל מלחמות ישראל. השיר מוקדש לאביו ישראל אשכנזי, שלחם עם פלוגת הסיור בגזרה של חטיבה 188 של חיל השריון בקרבות ברמת הגולן ב-1973 וקיבל צל"ש עבור מעשה גבורה: חילוץ חיילים משדה מוקשים. מיכאל שירת כמפקד טנק בגדוד 77 במלחמת לבנון הראשונה, כך שיש לו גם קשר רגשי עמוק לגדוד 77. השיר מתאר את הלחימה באותה גזרה: נפילת המוצבים וקרב הבלימה של חטיבה 188 – מבלימה לפריצה וקרב עמק הבכא, ודיאלוג בין מפקד החטיבה יאנוש (אביגדור בן גל) לבין מג"ד גדוד עז 77 וגיבור ישראל אביגדור קהלני. הפזמון של השיר הוא פקודת אש של סדרת ירי, שמיכאל ביצע במלחמת לבנון הראשונה. השיר מלווה בתמונות משירותו הצבאי של מיכאל כטנקיסט בשנים 1983-1979 וקטעים מצולמים ממלחמת יום הכיפורים באדיבות ארכיון צה"ל.

ההרכב "וכל הסוד" בהופעה במועדון ברלה, צילום: יהודית כהנא

בימים אלו משחררת להקת "וכל הסוד" שירים מאלבומה החדש לתחנות הרדיו, וחבריה וחברותיה מתכוננים לעלות עם מופע רוק משובח בשם: "וכל הסוד". הופעת הבכורה נערכה בחודש מאי השנה במועדון "ברלה". לקראת סוף השנה צפוי להתקיים מופע התרמה של "וכל הסוד" עבור כפר הנוער "ימין אורד" שליד ניר עציון שבהר הכרמל.

מיכאל אשכנזי, תושב היישוב צורן, מגדיר את עצמו כאדם מהיישוב האוהב אדם וטבע, נשוי, אב לארבעה ילדים וסבא לשני נכדים. יש לו עסק עם כמה שותפים בו עובדים כ-40 איש, העוסק בייצור וייבוא מוצרי גמר  לשוק המוסדי כגון: מוצרי אמבטיה לחדרים בבתי מלון ובמגדלי דירות, תאי שירותים איכותיים למגדלי משרדים ואביזרי נגישות לשוק הרפואי.

לפני 37 שנה הוא למד לנגן על גיטרה אצל המוזיקאי והזמר שלמה יידוב. "המוזיקה התחילה בגיל 40 כשהגיעו שירים במכה מילים ומנגינה", מעיד אשכנזי. הוא חבר למעבד חגי אלקיים שעיבד לו עשרות שירים, ותוך כדי עבודה למד מיכאל את השפה המוזיקלית והכיר נגנים. כשחגי אלקיים היה עסוק, מיכאל הפיק לבדו את השירים שבערו בתוכו. לפני כחמש שנים הוציא מיכאל יחד עם חגי אלקיים ואלי לוזון את הפרויקט המוזיקלי "מבפנים זו אהבה".

אשכנזי: "לכבוד גיל 60 החלטתי לפנק את עצמי ולהקליט שיר עם המסר 'וכל הסוד', על מנת לתת לילדיי ולנכדיי מעין שיר עם הוראות הפעלה ועצות לחיים. אני מכיר את ניצן עין הבר כבר 20 שנה ואלי לוזון היה זמר אורח בפרויקט. בהמשך הכל התפתח סביב השיר והפך למופע וללהקה שנקראים באותו השם". את נדב ביטון פגש אשכנזי כשפנה לזמר שלמה בר כדי שישיר את השיר. אשכנזי, שהאזין לתקליט האחרון שנדב ביטון עיבד  לשלמה בר, מאוד התפעל ושמח על ההפניה לנדב. מכיוון ששלמה בר לא רצה לשיר את השיר, החלה העבודה שסביבה נוצר הפרויקט המוזיקלי.

מיכאל אשכנזי והרכב "וכל הסוד" מופיעים במועדון ברלה, צילום: יהודית כהנא

עד מהרה התפתחו הדברים אחרת, כשאשכנזי פגש את המפיק המוזיקלי נדב ביטון והתחיל לעבוד איתו הוא אמר לו שהוא רוצה להפיק רק שיר אחד – לא לפני שנדב אמר לאשכנזי: "זה לא ייגמר בשיר אחד". ואכן משם הדרך הייתה קצרה לאחר שהם גיבשו ביחד הרכב מוזיקלי והחלו להקליט את שירי האלבום, שהפך לאופרת רוק העוסקת בחיים בישראל ובנושאים כמו: זוגיות, מלחמות, אהבה, שגרה, ציונות, תקווה ועוד.

אשכנזי: "החלטתי לעבוד עם נדב ביטון, שקיבל כ-25 תקליטי זהב עבור אלבומים חשובים וידועים שהוא הפיק לזמרים ולמוזיקאים כמו: עמיר בניון, ישי ריבו, ישי לוי, יסמין לוי ועוד. הגעתי אליו לאולפן וביקשתי להקליט את השיר 'וכל הסוד'. הוא הביא לי חלק מהמוזיקאים המשתתפים בפרויקט, ואלי לוזון היה זמר אורח בפרויקט לאחר שהבאתי אותו לפתיחה אנדלוסית ששמעתי בראשי בשיר 'וכל הסוד'. כפי שניבא נדב, זה לא נגמר בשיר אחד. לאחר שהשמעתי לו 50-40 שירים שכתבתי והלחנתי, הוא אמר לי: 'אתה אופרת רוק'. עניתי לו: 'יש לנו אופרת רוק'. אני שומע כל הזמן בראש שלי שירים – מילים ומנגינות, וגם ערוצי מוזיקה שונים, ומקליט את מה שאני שומע. אחי אוהד אשכנזי, שנמצא על הבמות מגיל צעיר וצעיר ממני בעשר שנים, הפיק מחזות זמר ותוכניות טלוויזיה וכיום במאי בחברות אמריקאיות, הוא היועץ הבימתי שלי ומסייע לי רבות".

השיגעון המוזיקלי של אשכנזי התחיל בגיל 40. לאחר שבנו ביקש ממנו גיטרה לכבוד בר המצווה שלו, אשכנזי הוריד מהבוידעם את הגיטרה עליה ניגן ולאחר שהוא עצמו התחיל לנגן עליה, התחילו לזרום שירים חדשים למוחו. אשכנזי: "כל לילה הייתי יורד למרתף בבית, שר שירים ומתחיל לנגן. כתבתי שיר בשם 'לשם הולכים' במהלך ישיבת עבודה, ואפילו עשיתי הפסקה כדי להקליטו ואז חזרתי לעבוד. הייתי קם בשלוש לפנות בוקר כדי להקליט שירים במרתף. כך הוצאתי 30 שירים בשלושה אלבומים שהוצאתי לעצמי. לפני חמש שנים הוצאתי אלבום בשם 'מבפנים זה אהבה' בעיבוד של חגי אלקיים, עם הזמר אלי לוזון, ששר בו עשרה שירים".

לדברי אשכנזי, לשם של המופע והאלבום "וכל הסוד" יש משמעות גדולה עבורו. "זה השיר האחרון שאנו שרים ומנגנים לקראת סוף ההופעה והוא למעשה שיר הנושא של המופע. לפניו יש שירים עם הומור, שיר על הרצל ועל מהות הציונות, שיר על מלחמה, אהבה ועוד. השיא זה השיר 'וכל סוד'. אני מקווה שזה יהיה מופע מצליח ואני מאושר מאוד מכך שהוצאתי אותו לפועל".

מיכאל אשכנזי והרכב "וכל הסוד" מופיעים במועדון ברלה, צילום: יהודית כהנא

הסולנית לינור עין גדי, בת 28, היא מוזיקאית מקיבוץ מפלסים שבעוטף עזה, שעוסקת, בין היתר, בפיתוח קול בפנימייה לנערות בסיכון ועובדת עם הרכב קולי של נשים. לדבריה, מיכאל אשכנזי הגיע אליה דרך נדב ביטון, "ומיד נוצר חיבור מעולה עם האנרגיות ועם הלב הגדול שלו. הקלטנו שיר אחד ובהמשך המיזם הזה הפך לאלבום שלם, שדרכו זכיתי להכיר אנשים ומוזיקאים ברמה גבוהה. זה מופע שונה לחלוטין וכאשר הופענו במועדון 'ברלה' קיבלנו הרבה תגובות מרגשות, כולל מאבגידור קהלני".

הסולן ארז ביטון, בן 49 מבאר שבע, הוא זמר שעבר דרך ארוכה מאוד באמנות, ביצירה ובנגינה. "בניתי לי את עולם ההופעות והפקות אירועים ונשאבתי לזה מכיוון שחיי האומן יכולים להיות דלים ולא רציתי להשקיע את כל כולי באותו מקום. הייתי בלופ כזה במשך שנים כשלא המצאתי את עצמי מחדש, ואז במקרה פגשתי את מיכאל אשכנזי באולפן של נדב ביטון. לאחר שהוא שמע אותי שר הוא אמר שהוא רוצה שאשיר שיר שכתב, ולאחר מכן שיר נוסף שלו. אני ונדב דיברנו אתו כדי להבין לאיזה כיוון מוזיקלי זה הולך, והוא אמר שהוא חייב להעלות על הכתב את שיחותיו עם בורא עולם. אמרתי לו שזה נשמע טוב ולאחר שהוא חזר אלינו התחלנו לעבוד עם נדב ביטון על הפקה שנראית ונשמעת כמו מיליון דולר. אם המופע הזה יגיע לחיבור נכון, הוא יהפוך למטאור כי אופרת רוק זו משבצת שאין בה שום תחרות".

ניצן עין הבר, מוזיקאי מוערך שניגן במשך שנים עם זמרים ידועים כמו: שלמה ארצי ועם תזמורות ידועות ובהן: הפילהרמונית הישראלית, הסימפונית אשדוד והקאמטרה הישראלית ירושלים, מסכם: "מיכאל אשכנזי הוא צדיק וכוונותיו טהורות במעשיו. הוא האדם הכי קונבנציונלי עם דחף לא מוסבר ליצירה מוזיקלית ורעיונות. הוא עומד באולפן ומתלהב כילד. הכרתי אותו כשהיה בן 40 ואז נכנס בו הג'וק של הלחנה. הוא חולם את השירים ונעזר במוזיקאים כדי להוציא את רעיונותיו אל הפועל, ומאוד מעריך את פועלנו. הוא איש טוב ותמים, עד כמה שיכול בן 60 איש עסקים להיות, ומהותו היא ליצור טוב ויצירה".

דף הפייסבוק של להקת "וכל הסוד":
https://www.facebook.com/vekolhasod/

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

ראשי

עושה גלים בין הדפים

השבוע נסקור סדרת ספרים לנוער שנועדה להשמיע את קולם של ילדים הסובלים מהפרעות שכיחות, ספר ילדים המלמד על ערכים טובים לחיים באמצעות דמות חמודה של

קרא עוד »