מצד אחד, אנחנו בישראל של 2022, בואכה 2023. עברו כבר כמה עשורים מתקופת הצנע והמעברות, יותר ויותר זוגות מעורבים מבחינת מוצא קושרים עצמם בברית הנישואין ונדמה שכבר אין משמעות מהותית לארצות המוצא שלנו או לעדה, מצד שני - יש עדיין מי שמדברים על ישראל הראשונה והשנייה וממשיכים להנציח את הקיפוח והפיקוח, המגזר והמגדר, בצורה שגורמת לתהות האם היו דברים מעולם?

והשמות שלנו? אולי הם יכולים לספר לנו משהו על עצמנו. לרוב שמות פרטיים בכל מקום ברחבי העולם מהווים מראה למצב החברתי, לתרבות ממנה מגיעים ההורים, לערכים אליהם הם שואפים. אז כמעט 74 שנים אחרי קום המדינה החלטנו לבדוק - האם יש שמות שפופולריים יותר בקרב יוצאי עדות המזרח והספרדים? האם יש שמות שפופולריים יותר בקרב אשכנזים? במאמרה "השמות הפרטיים החד-הברתיים כדוגמה לזיקה בין תהליכי שפה וחברה במגזר היהודי בישראל", כותבת שלומית לנדמן על קיומם של ההבדלים בין שמות נפוצים בקרב יוצאי אשכנזי לבין כאלו הנפוצים ומזוהים עם עדות המזרח והספרדים, וגם מספרת על השינויים שעברו לאורך השנים. רוצים לבדוק את עצמכם אם אתם מיושרים עם המוצא שלכם? הנה כמה שמות שיכולים להעיד אם אתם אוכלים ג'חנון, גפילטע פיש או מפרום בארוחה משפחתית: 

שמות של אשכנזים

יחיאל

השם יחיאל מגיע מספר דברי הימים שבתנ"ך כשמו של מי שנתן אבני אוצר לבית האלוהים - יחיאל הגרשוני. השם יחיאל הוא הרכבה של המילים "יחי" ו-"אל", שבעצם מבטאות את נצחיות האלה ואת ההדר שבאמונה בו. הקריאה "יחי" כמו יחי המלך, מבטאת את הרצון להמליך את האלוהים בעולם ולהתייחס אליו בכבוד. 

נתן

השם נתן מגיע אלינו מספר שמואל ב' בתנ"ך, בו הוא מופיע כשמה של דמות מקראית - נתן הנביא שפעל בימיו של דוד המלך ואף משל לו את משל כבשת הרש לאחר שדוד המלך חפץ בבת שבע, שהייתה אשתו של אוריה החיתי ולכן שלח אותו למות במלחמה.

פנחס

גם השם פנחס מגיע אלינו מהתנ"ך שם הוא מופיע כשמן של מספר דמויות, ביניהן - פנחס הכהן, מי שהיה בנו של אלעזר ונכדו של אהרון הכהן הגדול. פנחס נחשב לאחד מקנאי האל שהצליח לעצור את המגיפה. 

צביה

השם יחיאל מגיע מספר דברי הימים שבתנ"ך כשמו של מי שנתן אבני אוצר לבית האלוהים - יחיאל הגרשוני. השם יחיאל הוא הרכבה של המילים "יחי" ו-"אל", שבעצם מבטאות את נצחיות האלה ואת ההדר שבאמונה בו. הקריאה "יחי" כמו יחי המלך, מבטאת את הרצון להמליך את האלוהים בעולם ולהתייחס אליו בכבוד. 

נחמה 

המקור של השם נחמה מגיע מספר תהילים ובשפה העברית הוא מבטא תחושה של הקלה נפשית ורגשית, עידוד או רווחה, אחרי תקופה מאתגרת או שלב קשה. הבחירה בשם נחמה, מבטאת לרוב את נחמת ההורים ממקרה רע שאירע, או מתקופה קשה שעברו.

שמות של ספרדים

ציון 

המקור לשם ציון מגיע מהתנ"ך והוא מהווה אחד מהכינויים של ירושלים. המילה מוזכרת בספר שמואל כשמה של מצודה שהגנה על העיר. המילה ציון מוזכרת גם בספר ירמיהו ככינוי לארץ ישראל, מופיעה בהמנון הלאומי של מדינת ישראל והיא המקור לשמה של התנועה הלאומית היהודית - הציונות.

רחמים

המקור לשם רחמים הוא בשפה העברית והוא מבטא רגש של אמפתיה וחמלה כלפי אדם אחר. אדם מרחם למעשה חס על אדם שנמצא במצב של חולשה. שמו של אחד מהשערים בחומות ירושלים. 

הרצל

למרות שהמקור שלו בשפה הגרמנית, המיוחסת ליהדות אשכנזי - השם הרצל דווקא תפס בתרבות המזרחית. משמעות השם הרצל: בגרמנית פירוש השם: לב קטן. הרצל היה שם משפחתו של בנימין זאב הרצל, חוזה מדינת היהודית ואבי הציונות המודרנית.

עזרא

השם עזרא מגיע הן מהתנ"ך, מספר עזרא ונחמיה שמדבר על התקופה שבין שני בתי המקדש. בתנ''ך מוזכר עזרא בן שריה, המוכר גם בשם עזרא הסופר, שהיה ממנהיגי שיבת ציון. לפי המסורת, ספר עזרא נכתב בידי עזרא הסופר והוא נכלל בסדרת כתובים בתנ''ך. בנוסף, עזרא היא תנועת נוער תורנית לאומית.

תקווה

השם תקווה מופיע בספר מלכים ב' בתנ"ך כשמו של גבר - אב בן זוגה של חולדה הנביאה, אולם בימינו תקווה נתפס כשם נשי. הפירוש המילולי של המילה תקווה הוא ציפייה למשהו טוב, אמונה, כיסופים ושאיפה. "התקווה" הוא גם שמו של ההמנון הלאומי של מדינת ישראל. 

ניסים

השם ניסים מגיע אלינו מהתלמוד, שם הוא מופיע כשמו של רבי ניסים שהיה פרשן תלמוד ידוע. השם עצמו מבטא את ההסתכלות של ההורים על בנם כאל נס ועל המוטיבציה להודות על כך לאל. הפירוש המילולי של השם הוא פלא, מקרה לא טבעי. 

שמחה

המקור לשם שמחה הוא בתנ"ך והמשמעות המילולית שלו היא רגש המבטא מצב רוח טוב, אושר, סיפוק, דיצה, גילה, רינה, נחת והתרוממות רוח.