וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

מהומה בקונגרס הציוני העולמי: בימין מנסים למנוע גינוי למהפכה המשפטית

עודכן לאחרונה: 20.4.2023 / 22:00

גוש המרכז-שמאל בקונגרס מקדם הצעה נגד הרפורמה המשפטית, אך בימין דורשים פיליבסטר של הצבעות שמיות שיעכבו הצעות שעלולות להביך את הממשלה. העימות הוביל למהומה ולצעקות "בושה" במליאה, ולפיצוץ בכינוס החגיגי של הקונגרס לרגל יום העצמאות ה-75

בווידאו: מהומה פרצה בישיבת המליאה של הקונגרס הציוני העולמי על רקע המהפכה המשפטית/מערכת וואלה!

המתח הפוליטי והקרע הלאומי סביב המהפכה המשפטית הגיע גם לקונגרס הציוני העולמי שנערך בימים אלה בירושלים. מהומה פרצה היום (חמישי) בישיבת המליאה של הקונגרס, בעקבות הצעת החלטה שמקדמות מפלגות המרכז-שמאל בקונגרס לגינוי המהפכה המשפטית. בימין דרשו לעבור להצבעות שמיות על 16 הצעות ההחלטה, שאמורות לעלות להצבעה כדי למנוע מההצעה נגד הרפורמה לעבור ולהביך את הממשלה.

בתגובה צירי קונגרס מהמרכז-שמאל איימו לעשות פיליבסטר ולא לפנות את האולם עד שיועברו כל ההחלטות. במהלך הדיון פרצה מהומה של ממש כשנציגי גוש המרכז שמאל צעקו לעברו של יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית יעקב חגואל איש הליכוד "בושה", עקב הניסיונות לסכל את הצעות ההחלטה שלהם באמצעות הצבעות שמיות.

המהומה שכחה לאחר שנשיאות הקונגרס החליטה לדחות את ההצבעות על 16 הצעות ההחלטה שהיו על סדר היום, כולל הצעת הגינוי למהפכה המשפטית שבימין ניסו למנוע. הנשיאות החליטה לקיים את כל ההצבעות באופן דיגיטלי, בעוד מספר ימים עד שבועות, ולהמשיך בכינוס הקונגרס החגיגי ליום העצמאות ה-75 כמתוכנן. מפלגות המרכז שמאל בקונגרס מקדמות מספר החלטות שעשויות להביך את מפלגות הימין בקונגרס ואת הממשלה, כמו עיגון שוויון ללהט"ב וייצוג נשי במוסדות הלאומיים ועיגון מעמדה של מגילת העצמאות, ושזוכות גם לתמיכת נציגות רוב הארגונים היהודיים בקונגרס ולכן לפי ההערכה יזכו לרוב, בטח בהצבעה דיגיטלית מרחוק. בהצבעות הדיגיטליות תעלה גם ההצעה של סיעת המזרחי (הציונות הדתית) לשינוי בערך הנגד בחוק השבות כך שבסך הכול יהיו 17 הצבעות אך לפי ההערכה היא לא תזכה לרוב.

דרור מורג, חבר הנהלת ההסתדרות הציונית מטעם מרצ, מסר בעקבות המהומה: "הימין הוכה שוק על גבי ירך לאורך כל הקונגרס. רוב אדיר של מפלגות שמאל, מרכז, ארגוני נשים וארגונים יהודיים בינלאומיים תמכו בהצעות החלטה חופשיות ודמוקרטיות המתנגדות להפיכה המשטרית, מתנגדות לשינויים בחוק השבות, מגדילות ייצוג נשים, מגדילות תמיכה בארגוני הקהילה ומעגנים את מגילת העצמאות כבסיס לחוקה במדינת ישראל. לאחר שהימין הובס בכל הוועדות הם ניסו לפוצץ את מליאת קבלת ההחלטות בה מצביעים על החלטות הוועדות. אמנם הם הצליחו לדחות את ההצבעות אך הן יתקיימו באופן דיגיטלי בשבוא הבא ואני משוכנע שהן יעברו ברוב גדול. זהו סימן ברור לגל ההתנגדות המוצלח למהלכים האנטי-דמוקרטיים והאנטי-ציוניים שמקדמת הממשלה. מכאן עוברים לניצחונות".

סגן יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, ד"ר יזהר הס, נציג התנועה המסורתית מסר: "למרות ניסיונות גוש הימין-חרדים בקונגרס לחסום החלטות שיביכו את הממשלה, שלח הקונגרס מסר ברור וחד משמעי לממשלת ישראל ולעומד בראשה. התנועה הציונית מתנגדת להפיכה המשטרית, דורשת לא לשנות את חוק השבות, להכיר בגיורים רפורמים וקונסרבטיבים, לעגן את מגילת העצמאות וערכיה, להבטיח את זכויות הקהילה הגאה. החרדים, שהצטרפו לקונגרס לא מכבר, הצטרפו לבית תוסס בו יהודים מכל הזרמים מבקשים לראות מדינת ישראל פלורליסטית, מכילה, יהודית ודמוקרטית בדיבור אחד".

יעקב חגואל יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, יצחק הרצוג נשיא המדינה, דורון אלמוג יו"ר הסוכנות היהודית. עומרי סגן, אתר רשמי
יעקב חגואל יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, יצחק הרצוג נשיא המדינה, דורון אלמוג יו"ר הסוכנות היהודית/אתר רשמי, עומרי סגן

חבר הכנסת גלעד קריב (העבודה) התייחס בטוויטר למהומה בקונגרס וכתב: "בושה לציונות. כך נראית מליאת ההחלטות של הקונגרס הציוני המיוחד שכונס לכבוד חגיגות ה-75. נציגי הליכוד והציונות הדתית מנסים לחבל בהצבעות על החלטות בנושא מעמדה של מגילת העצמאות, עצמאות מערכת המשפט, שמירה על חוק השבות והאופי הפלורליסטי של התנועה הציונית. הם יודעים שיש רוב ברור להצעות".

הקונגרס הציוני העולמי הוא גוף היסטורי שקיים עוד לפני קום המדינה - הוא נוסד ב-1897 בבזל, והיה סוג של פרלמנט עליון יהודי שבו ישבו נציגים של כל הארגונים הציוניים. מאז קום המדינה, הקונגרס הציוני מאגד את כל ארבעת המוסדות הלאומיים - הסוכנות היהודית, קק"ל, קרן היסוד וההסתדרות הציונית העולמית. הוא כולל נציגים מכל המפלגות בקשת הפוליטית בארץ ושל כל הזרמים היהודיים והארגונים הציוניים הגדולים מיותר מ-40 מדינות בעולם, שמתכנסים תקופתית לבחור את הנהגת המוסדות הלאומיים ולקבוע את המדיניות שלהם. לצד פעילות המוסדות הלאומיים בארץ ובתפוצות, הקונגרס הציוני העולמי הוא גם זירת מאבק פוליטית סוערת על ג'ובים, כוח, ותקציבים.

הקונגרס הציוני העולמי התכנס בפעם האחרונה ב-2020, אך בגלל מגפת הקורונה הכינוס והבחירות נערכו בזום. לכן, הוחלט לקיים השנה כינוס חגיגי לכבוד יום העצמאות ה-75, בהשתתפות 2,000 מנהיגים ופעילים יהודים מהארץ והעולם. במסגרת הקונגרס הציוני המיוחד ייערכו מספר כינוסים ואירועים כמו כנס הרצל ליזמות חברתית כלכלית וכנס צעירים ותנועות נוער, ובמקביל - מליאת הקונגרס הציוני אמורה לאשר שורה של הצהרות והצעות החלטה על מדיניות המוסדות הלאומיים לכבוד יום העצמאות. נציגי המרכז שמאל בקונגרס, יש עתיד, מרצ והתנועה הקונסרבטיבית והרפורמית מקדמים מספר החלטות, בין השאר הצעה לעיגון שוויון לקהילת הלהט"ב במוסדות הלאומיים ולהבטחת ייצוג של 40% נשים. מדובר בהצעות הצהרתיות בלבד, אך הן עשויות להביך את הממשלה במידה ואומצו באופן רשמי על ידי הקונגרס.

עימות נוסף בקונגרס נסוב סביב דרישה של נציגי מפלגת המזרחי, השלוחה של "הציונות הדתית" בהסתדרות הציונית, להוסיף לסדר היום הצעת החלטה הנוגעת לסעיף הנכד בחוק השבות, אחת מדרישות המפלגה גם בבמשא ומתן הקואליציוני שלפני הקמת הממשלה. חברי הנהלת הקונגרס התרעמו על קידום ההצעה ברגע האחרון ולא דרך הצינורות המקובלים, ובמרכז-שמאל מנסים למנוע את אימוץ ההצעה במחטף.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    2
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully